Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Stát už jednou výrobní prostředky držel a nedopadlo to zrovna nejlépe. Jiný stát výrobní prostředky ponechal majitelům, ale diktoval jim pravidla a nutil je odvádět zisk. Ani tenhle nápad nedopadl dobře. A jiní lidé zase vyhazovali stroje z oken, protože měli dojem, že jim berou práci. Neuměli si představit, že by mohli pracovat méně hodin za více peněz.

Vývoj jde dopředu a je to tak v pořádku, kdyby nešel, byli bychom ještě v jeskyni a pazourkem si "ošetřovali" kaz na zubu. A jak jde vývoj, některé profese zanikají a jiné nové vznikají. Se všemi změnami jsme se zatím dokázali vyrovnat, ale je zajímavé, že se v každé etapě najdou lidé, kteří straší, že dál už to nepůjde.

2 0
možnosti
MK

Vývoj jde "kupředu", ale to neznamená, že jde automaticky vstříc nějakým zářným zítřkům, pokud ovšem ty zítřky nebudou zářné kvůli jasu vodíkové bomby :-P

Nevyhnutelnou součástí "vývoje" může být i zánik. Schválně, proč jsme ještě nenarazili na žádné mimozemšťany? Co když je každá civilizace odsouzena k sebezničení ještě než dojde k nějakému kontaktu? :-)

0 0
možnosti
Foto

Nezaměstnanost nepřináší nové způsoby tvorby produkce, ale regulace a uměle vytvářené monopoly a uměle znemožňování určitým lidem vstupovat do výrobního procesu.  Vše má na svém triku stát.  Navíc si skoro dvě třetiny nově tvořené produkce přivlastňuje a špatně tyto hodnoty zpětně alokuje na trhu.  Pokud nejsou lidé omezováni, vždy najdou možnosti a způsoby jak směnit své dovednosti.  Říká se tomu podnikatelské objevování a nejlíp se mu daří ve svobodné společnosti.

0 0
možnosti
OP

Nejvíce zásadní se mi jeví, co s lidmi, kteří práci nemají a možná ani nikdy mít nebudou. Skončí jako ti indiáni s flaškou v ruce? Být dlouhodobě bez práce je velký zásah do psychiky, být trvale bez práce znamená, ničím nepřispívat společnosti, být zbytečným. Roboti jsou ve skutečnosti hračky pro tvořivé lidičky, co až všechno dokážou. Ostatní souvislosti nelze přehlížet, tudíž díky za článek :-)

1 0
možnosti
MK

Máte naprostou pravdu. Osobně si myslím, že technika má potenciál vyřešit snad všechny problémy lidstva, ovšem – rizika zneužití jsou obrovská a tohle si většina lidí vůbec neuvědomuje. Já si myslím, že to nijak dobře nedopadne.

Extrémem pak je tzv. technologická singularita, kdy stroje překonají člověka ve všech ohledech a budou se dále exponenciálním tempem zlepšovat (scénář "Terminátor" :-)). Pak nám pomáhej Bůh.

A diskuze samozřejmě potřeba je. Ale kolik lidí je schopných (nejen o tomhle) otevřeně a konstruktivně diskutovat? Carl Sagan řekl - "stvořili jsme společnost, která je od základů postavená na technologiích, kterým přitom rozumí jen hrstka lidí. To je recept na katastrofu."

1 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1169x
otevřít oči, koukat, myslet a nenechat si vyplachovat mozek zejména lží politiků, mediální masáží a lidskou tupostí