Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může vzniknout nový státní novotvar po vzoru vzniku Izraele?

Izraelský konflikt nemá řešení. Problémy začaly ještě před vznikem státu Izrael. Podpora OSN, protichůdná stanoviska velmocí, postranní mocenské zájmy, britská  podpora odchodu Židů, poté jejich napadení na lodi Exodu a předávání pevností Arabům, vše veliký politický a mocenský kolotoč s takovými zájmy, které raději v duchu svobody a demokracie není třeba vyjevovat, naopak je třeba spíše zamlžit.      

Od začátku jen a jen problémy? Proč vůbec vznikl  Izrael, kde vyvstala ta potřeba samostatného státu pro Židy, proč tolik velmocí podporovalo odchod svých židovských obyvatel? Proč v podstatě celá Evropa chtěla dostat Židy ze svého území? A tak moc, že vznikl nový stát, i když od počátku bylo jasné, že Arabové ho na svém území nechtějí, všechna jednání ignorovali a válku předem deklarovali. Tak moc se Židů  evropské státy chtěly zbavit, že toto bylo přehlíženo? Do druhé světové války žili Židé všemožně po Evropě, spojovalo je náboženství a neobliba. Pogromy a nenávist je doprovázely od L.P. 33. Že by Izraelský stát měl vyřešit tyto problémy? A možná nejen nenávist, židovský vliv a peníze ležely v žaludku mnoha lidem. Evropa se chtěla Židů zbavit.

Konkrétní případ byl popsán na Radiožurnálu, kdy Češka židovského původu, pamětnice, vyprávěla svůj příběh. Přišla z Osvětimi do svého bytu koncem roku 1945 a tam ji muž, který otevřel dveře přivítal slovy: „ Židovko, ty ses vrátila, táhni, nebo to za fašouny dodělám já.“ Pak vyprávěla příběh o svém dvouletém cestování na lodi, kterou nikdo nechtěl přijmout do přístavu, protože byla plná Židů.  Ano, Evropa se chtěla Židů zbavit a neukončil to rok 1945.

Dnes se stále hovoří o okupovaném území, denních  přestřelkách, raketových útocích, terorismu, zabíjení a proč se tomu vlastně divíme?  Jak by to asi vypadalo, nebýt židovského odchodu na cizí území, které se okolní svět, kterému se to hodilo, rozhodl prohlásit územím pro Židy, a tak se  jich mohl elegantně zbavit…Jak by asi vypadaly pogromy dnes?

Tak si říkám,  podobný problém má Evropa s  Romy. Taky by se mohly evropské mocnosti s USA shodnout, že vytvořit romský stát, by mohlo být fajn. Třeba někde kolem Indie. Historicky tam plus minus patří. Podpoříme  tedy odchod  Romů a ať si to tam pak mezi sebou nějak vyřeší.  Evropa bude mít klid. Anebo jinak. Bohemia je na západě synonymum pro cikánství, třeba už se pro ně území našlo. Vám by se to líbilo? Asi ne, a proto se musí najít páka, která všechny donutí držet hubu a krok. Izrael již svoji páku má - vodu.

Jaké to asi je, když upatlané špinavé děti Palestinců koukají přes kopec na izraelské chlapečky cachtající se v bazénech, kolem kterých se 24 hodin denně kropí tráva, aby byla zelená? Kdo má právo zabrat vodní zdroje a přerozdělovat je na základě rasy. Jak to, že izraelský příslušník dostane denně až třikrát tolik vody více, než Palestinec? Není voda základním zdrojem k životu, který by měl být přístupný všem stejně? Všem je jasné, že voda teče z kopce dolů, že by proto byly anektovány Golanské výšiny? Kdyby moje děti trpěly žízní a hladem, nějaká nechtěná skupina lidí by zabrala část mého území, obsadila tam strategické zdroje a roztahovala se stále dál, bez možnosti řešení, nevím, asi bych taky bojovala.

Izrael stále bojuje s teroristy. Je to špatné. Války ve 21. století by snad už nemusely být. To by ale lidstvo muselo projít nějakým duchovním obrozením, nebo spíše znovuzrozením. Umět se dělit, žít z toho, co reálně potřebuji, myslet na druhé apod. Žijeme v době, kdy stále v určitých oblastech umírají lidé hlady. A až jednou zjistíme, že začínají docházet zdroje, bude hůř i „v našem západním světě“ …

Vznik Izraele byl od počátku problémem. Dnes se hledá mírové řešení, vyzývá se k diskuzím, rozebírají se důvody….já se ptám jen na jednu věc, proč státy napříč světem tak moc toužily po založení svobodného židovského státu, který by umožnil přesídlení jejich spoluobčanů, proč byl odchod vlastních lidí na jiné území tolik podporován a žádán?


 

Miniaplikace

Autor: Věra Filipová | čtvrtek 14.8.2014 15:26 | karma článku: 20,65 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Věra Filipová

Češi zase hrabou hlavu do písku

Průjezd konvoje Nato vyvolal prý jen slabou nevoli, byť mediálně posílenou, ale nakonec se žádná nevole nekonala. Naopak prý tisíce lidí konvoj vítalo, někdo se šel s dětmi podívat na tanky a vojáky. Takový malý výletík, zpestření všedního dne.... idylka.

31.3.2015 v 22:44 | Karma: 34,96 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Proč nedělit poslední ročníky ZŠ na studijní třídy a učňovské třídy???

Nedávno jsem se svým synem v osmé třídě řešila větný rozbor. Nestačila jsem zírat. Příslovečné určení prostředku, míry? Co to je? Větný ekvivalent? Přístavek ve větě? Proboha, co vás to tam v tom českém jazyce učí? To jsme snad brali někdy na gymplu!

28.3.2015 v 13:06 | Karma: 30,15 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Jak jsem získávala tituly

Životní osud mě odvál z města. Jít žít na vesnici je šok. Buď si ten styl zamilujete, nebo utečete zpět. Já jsem zůstala, a tak můžu tento příběh vyprávět dál.

4.12.2014 v 1:20 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Kdo smí v Česku dlužit – tak třeba politické strany

Vážení přátelé, tak máme po volbách, ať již dopadly jakkoli, opět na kampaně padly miliony, další dluhy se navýšily.... tak mne napadá otázka : „Všimli jste si ve volebních programech, jak chtějí a jak budou řešit strany své vlastní dluhy?“ A napadá mne i odpověď : „Před vlastním prahem sice bordel mají, ale jak máme uklízet my, ( neelitní, nepolitičtí občané ) to ví přesně!“

13.10.2014 v 5:47 | Karma: 27,53 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Romové zneužívají dávky, jsme opravdu proto naštvaní?

Všimli jste si, jak se v poslední době změnil postoj většinové společnosti k Romům? Kdy naposledy jste slyšeli, že někoho štve, jak jsou hluční, jak neuklízí v okolí svých domů, jak kradou atd.? Českem se v poslední době nese jen jedna stížnost: nemakají a žijí z našich peněz, jen zneužívají dávky.

29.9.2014 v 12:12 | Karma: 31,73 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:10

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1169x
otevřít oči, koukat, myslet a nenechat si vyplachovat mozek zejména lží politiků, mediální masáží a lidskou tupostí