Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bahna 2014 – málo hraček za hodně peněz

Vážení přátelé, tak jsem si v předchozích příspěvcích dovolila kritiku té naší malé české kotliny, práci exekutorských pazgřivců, notářů a jejich komory, či bankovních institucí. Dneska se zamýšlím nad naší českou armádou. Ne, že bych byla znalec, ale inspirovala mě  Bahna 2014. Musím přiznat, že jsem nebyla na místě, sledovala jsem přímý přenos v televizi. To byl zážitek.

Nejprve mě zarazilo, proč česká vlajka, v obklíčení vlajkou EU a NATO, není nad nimi. Po důkladnějším studování u obrazovky přiznávám, že tedy asi o pár cm byla ta EU trochu níže, ovšem vlajka NATO vévodila. Proč? Suverenita České Republiky by přece mohla být deklarována i vyvýšením české vlajky nad ostatní. (vévodící ruská vlajka na olympiádě v Soči) Poté následovaly vstupy komentátorů s rozhovory s nějakými vojenskými šaržemi a s ministrem. Na to, že chce celý vojenský prostor zrušit a proč, ale řeč nepřišla, asi nechtěli rušit momentálního ducha celé té šou.

A pak to přišlo. Ukázka bitvy s technikou. Chvíli mi trvalo se zorientovat podle vlaječek. Modří útočili na červené a ty měli porazit. Jestli to byla symbolika barev? Modrá vlajka NATO a červená? Ale nakonec, to není podstatné. Podstatná je  ukázka techniky. Konečně jsem uviděla ty zázraky, bez kterých naše armáda nemůže fungovat – „výhodně“ zakoupené Pandury. Jak skončila aféra kolem jejich nákupu? Tak nějak celá kauza vyšuměla. Párkrát tam vystřelili z houfnic, přelétl nějaký ten vrtulník. Nechyběly pronajaté gripeny – údajná korupce kolem smluv? Opět nějak vše vyšumělo. Také se objevilo odlehčené bojové terénní vozidlo. Nerozumím tomu, jsem ženská, ale slova komentátora mne uvedla do rozpaků. Není obrněné, je určené k rychlým přepadům a přesto, že vojákům neposkytuje žádnou ochranu,  je pro naši armádu velmi potřebné, nesmí  jít však o místo, kde se střílí, k čemu teda je? Pokud má naše armáda 14 stíhaček, pár stovek tanků, obrněných vozidel a dělostřeleckých systémů, ubránit náš stát, asi tomu nerozumím, není to nějak málo?

To je tak do jednoho města pět tanků ( myslím tím většího města- nad 50 000 obyvatel )

Zastaralé ruské vrtulníky prý nahradí lepší, sice ne bojové, ale víceúčelové, v počtu 16. Na přepravu to asi stačí, obzvláště vládní elity.  Zase mi ty počty nějak nesedí. Minimální počet vrtulníků Apache by podle generála Pavla znamenalo vydat prostředky na celé letectvo. Tak raději pár kousků menších strojů, lepší něco, než nic? Pak je to ale asi  opravdu o tom, že velcí kluci mají pár pěkně drahých hraček. Holek jsem si nevšimla. Leda, že by pilotovala gripen. Chápu, že se naše armáda spolupodílí účastí na různých misích, ale tak s tím počítejme, orientujme se na účast po boku jiných, posílejme peníze tam a nehrajme si na něco, co je k smíchu. Pár kousků staré techniky, pronájem té lepší a na co není, doplníme něčím menším   a levnějším? Skandály a podivné smlouvy časem vyšumí, tak o co jde? Jen o  pár miliard ze státního rozpočtu, které stejně nezajistí  špičkovou a dostatečnou výzbroj. Ovšem stejné množství financí by zajistilo silnou civilní ochranu, která by pomáhala nám i naším sousedům, v případě nouze. A reálná pomoc zajistí i reálnou prestiž.

Je ale pravda, že humor naši vojáci mají. Celkem jsem se pobavila, když předváděli přesun zraněného kolegy na nosítkách. Stáhli tomu chudákovi kalhoty, v pravděpodobně soukromých trenkách ( naštěstí to nebyla růžová tanga )  tam s ním pak pobíhali, jak mu asi bylo? Zajímalo by mne, jestli se tak předem domluvili, nebo to byla pomsta, že se s ním musí tahat. A jestli to při nácviku byl pořád ten stejný, tak já je i chápu.

Útočná skupinka pak zaběhla do lesa, naivně jsem si myslela, že bude prostřih. Smůla. Co se tam dělo nevím. Asi to vzdali za prvním smrkem. Třeba tam měli nachystané občerstvení s táborákem, pěkně v lese, na čerstvém vzduchu. A možná tam armáda naplnila genderovou spravedlnost.

Celá Bahna zachránily historické stroje a nadšenci, kteří se jim věnují. To si zaslouží obdiv. Jenom doufám, že mezi nimi není nějaký ten separatista. Vytáhnout z muzea stroje a oddělit nějaký  kraj…no nevím, jak by to armáda zvládla. Mám pocit, že jestli Bahna byla ukázka plné nasazenosti a bojové schopnosti naší armády, proboha, ať na nás nikdo nezaútočí, mám obavy…

Po ukrajinské krizi se svět začíná pěkně polarizovat. Rusko se polehounku spojuje s Čínou, Indií. S Íránem najednou komunikuje  Amerika, která je zároveň jedna ruka s Evropskou unií. Česká republika mlčí. Média informují zkresleně, lživě, nebo vůbec. Tak až se rozdělí karty, kdo si nás přebere tentokrát? Před druhou světovou válkou jsme odevzdali zbraně. V 68 jsme se nebránili. Zatím tam, kde nás měla armáda chránit, neobstála. Já nechci zase k někomu připadnout. Nebylo by lepší tomu předejít? Píšu zvací dopis Slovákům. A jestli vám připadám úplně mimo, tak vy všichni, kteří jste volili Ano, jste ten dopis už taky poslali. Slovensko- České republice zdar. Nazdar!


 

Miniaplikace

Autor: Věra Filipová | pátek 20.6.2014 22:02 | karma článku: 23,68 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Věra Filipová

Češi zase hrabou hlavu do písku

Průjezd konvoje Nato vyvolal prý jen slabou nevoli, byť mediálně posílenou, ale nakonec se žádná nevole nekonala. Naopak prý tisíce lidí konvoj vítalo, někdo se šel s dětmi podívat na tanky a vojáky. Takový malý výletík, zpestření všedního dne.... idylka.

31.3.2015 v 22:44 | Karma: 34,96 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Proč nedělit poslední ročníky ZŠ na studijní třídy a učňovské třídy???

Nedávno jsem se svým synem v osmé třídě řešila větný rozbor. Nestačila jsem zírat. Příslovečné určení prostředku, míry? Co to je? Větný ekvivalent? Přístavek ve větě? Proboha, co vás to tam v tom českém jazyce učí? To jsme snad brali někdy na gymplu!

28.3.2015 v 13:06 | Karma: 30,15 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Jak jsem získávala tituly

Životní osud mě odvál z města. Jít žít na vesnici je šok. Buď si ten styl zamilujete, nebo utečete zpět. Já jsem zůstala, a tak můžu tento příběh vyprávět dál.

4.12.2014 v 1:20 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Kdo smí v Česku dlužit – tak třeba politické strany

Vážení přátelé, tak máme po volbách, ať již dopadly jakkoli, opět na kampaně padly miliony, další dluhy se navýšily.... tak mne napadá otázka : „Všimli jste si ve volebních programech, jak chtějí a jak budou řešit strany své vlastní dluhy?“ A napadá mne i odpověď : „Před vlastním prahem sice bordel mají, ale jak máme uklízet my, ( neelitní, nepolitičtí občané ) to ví přesně!“

13.10.2014 v 5:47 | Karma: 27,53 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Romové zneužívají dávky, jsme opravdu proto naštvaní?

Všimli jste si, jak se v poslední době změnil postoj většinové společnosti k Romům? Kdy naposledy jste slyšeli, že někoho štve, jak jsou hluční, jak neuklízí v okolí svých domů, jak kradou atd.? Českem se v poslední době nese jen jedna stížnost: nemakají a žijí z našich peněz, jen zneužívají dávky.

29.9.2014 v 12:12 | Karma: 31,73 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1169x
otevřít oči, koukat, myslet a nenechat si vyplachovat mozek zejména lží politiků, mediální masáží a lidskou tupostí