Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici zpátky do lavic - DPH

Politici teď řeší státní rozpočet, bezednou státní kasu, kde se ale nic nenalézá. Všichni žijeme na dluh. Ale peníze se tunelují nám na očích a všichni ti vedoucí představitelé koukají jinam. Pohlídejte si DPH! Možná to nebude moc, ale když pan Babiš hledá, kde ušetřit, proč nehledá zde? V souvislosti s další sazbou DPH všichni o DPH hovoří. Další, vysloveně výnosná,  klička v zákoně. Můj příběh znáte, mně je jedno, jestli je něco pět nebo padesát, ale podstata? Popsal někdo podstatu DPH? Daň z přidané hodnoty. Logicky, pokud umím česky, je to daň, kterou stát zatěžuje vytvořenou přidanou hodnotu.

CZ BYZNYSviz text

Pokud prvovýrobce vytvoří hodnotu X, stát jí zatíží daní z přidané hodnoty Y. Prvovýrobce zaplatí Y státu. Částku Y pro stát obdržel v platbě od obchodníka. Obchodník vytvoří cenu (X+Y)+obchodní marže. Přidá k tomu daň z přidané hodnoty na obchodní marži. Počet cyklů je dán obchodním řetězem. Ale na konci toho řetězu jsou naše otevřené peněženky. Konečná cena na jakýkoli produkt, který je zatížen DPH, se skládá ze základní ceny a daně pro stát.

Pokud se pletu v základním smyslu DPH, nemusíte to dál číst, protože následující vychází z výše popsaného principu.

Nemá smysl popisovat stávající systém DPH, protože v mém životním postavení, to pro mne není důležité. Pro mě je důležitá ta informace, že u nás vlastně nemáme všemi popisovanou daň z přidané hodnoty, ale daň obratovou na konečnou cenu  pro koncového uživatele, mám samozřejmě na mysli tzv. neplátce daně. A tady chci poslat politiky zpět do lavic a nejen je, ale i ekonomy. Upřímně, všechny nás.

Je mi těžko na duši, když o mně všichni tvrdí, že nejsem plátce daně z přidané hodnoty. Nezní to moc sexy, ale jsem koncový uživatel zboží nebo služby. Takže jsem, vážení politici a ekonomové,  jediný plátce té daně. Vy všichni přede mnou v obchodním řetězu jste neplátci.

Náš stát ve své schopnosti zbavovat se odpovědnosti za své občany, se zbavil, i odpovědnosti za spravedlivost ve výběru daně z přidané hodnoty. A nejen za spravedlivost, já vyndala z peněženky peníze, kdy část z nich prostřednictvím obchodníků posílám do státní kasy. Pokud peníze ode mne nedoputují z různých důvodů do této státní kasy, někdo ty peníze ukradl mně. Jak je možné, že stát po mně ty peníze chce, ale už si nepohlídá, aby je dostal. Co je to za tunel, kde peníze končí?

Byl v tom záměr? Tak mě někdo plánovitě okrádá a chci vědět kdo! Kdo mi vysvětlí, proč mnou zaplacenou daň poslední obchodník neodvede kompletně státu. Co se děje v čase mezi vybráním peněz a (ne)doputováním do státní kasy? Co je to za prostředí?

Schéma výběru DPH

Ode mne vybere státní peníze obchodník – pošle je velkoobchodníkovi - ten prvovýrobci nebo dovozci. Je přece jasné, že v tomto minimálním řetězu se najde někdo, kdo si mé peníze, které posílám státu na jeho fungování, prostřednictvím DPH, prostě veme. Pak slyšíte o karuselových obchodech, křížovém fakturování, vylevnění apod. Takže,  kde na cestě ode mě ke státní kase dochází ke ztrátě? Co je to za prostředí?

Pohled selským rozumem: na podvody s DPH stačí jakýkoli člověk s občanským průkazem, který si založí společnost. Ta se stane posléze tzv. plátcem DPH. Každý subjekt v této republice, který dostane registrační číslo jako plátce DPH byl tímto státem pověřen k výběru daně z přidané hodnoty. Jak chcete donutit firmu, která vybere reálné peníze, aby je dobrovolně odvedla státu, když si je může oproti fiktivní faktuře nechat. A tady vidím totální selhání  nebo záměr státních struktur, odpovědných za výběr daně, posléze za kvalitu mého života.

Přitom je snadné zajistit doputování mých peněz do státní kasy. Mechanika? Prvovýrobce vyrobí, nebo dovozce doveze. V momentě prodeje jako nyní, prodá zboží v ceně X+Y. Tuto cenu zaplatí velkoobchodník a neuplatňuje si vůbec nic. Poté k X+Y přidá svoji obchodní marži, kterou zatíží daní z přidané hodnoty a jen tu odvede státu. Atd. atd. v obchodním řetězu. Každý obchodník by měl povinnost odvést veškeré peníze z přidané hodnoty bez uplatnění jakýchkoli odpočtů. Proč? Protože přece platí daň jen z přidané hodnoty.

Vznikne mu nárok na tzv. odpočet? Sestaví dokumenty, zajde za svým daňovým poradcem, pokud ho nemá, tyto poskytne bezplatně stát, prostřednictvím finančního úřadu. A po prověření dokladů  mu stát nárokované peníze zašle. 

Přijde vám to nemožné? Takto už to fungovalo ve Španělsku v roce 1992, přičemž u nás se DPH zavedlo v rove 1993. A kde se vzali ve Španělsku daňoví poradci u finančních úřadů? Absolventi vysokých ekonomických škol, kteří rádi dva roky pracovali pro stát za minimální mzdu, z důvodu získání praxe, aby pak mohli pracovat pro renomované ekonomické splolečnosti. Nebo za podpory státu založili daňově poradenskou společnost, která za minimální poplatek zpracovávala ve svém okolí živnostníkům a občanům daňové doklady.

A reálné finanční zatížení? Ať tedy stát společnostem peníze půjčuje, aby měli na placení daní. Stačí se podívat do Švýcarska. Tam si můžete za určitých podmínek daňovou povinnost rozložit i do deseti let. A podvod ze starny poradce? Doživotní zákaz činnosti ve všem, jen dělník ve fabrice. Pokud je tato ovšem zaměstná.

Takže kde na cestě ode mě ke státní kase dochází ke ztrátě? Co je to za prostředí? Fiktivní firmy na bílé koně, nekonečné každoměsíční vratky na DPH, neboli tzv. vylevnění. A kdo dohlíží nad řetězem všech těchto, po různu propojovaných firem s různě překříženou fiktivní fakturací. To konkrétní jméno nenajdete. Jednu firmu vlastní nějaký obyčejný člověk, většinou v problémech, proč by to jinak dělal. A ta firma vlastní dalších klidně třicet i více firem, tyto firmy zase další firmy……A kdo bdí nad tím vším? (Podívejte se na www.kurzy.cz podnikání – virtuální obchodní rejsřík)  To jsou propojenice, matlanice, guláše, v tom se nikdo nemůže vyznat. Pokud statisticky finanční úřad v Praze kontroluje firmu jednou za 300 let, nikdy se ty manévry nerozkryjí. Potažmo tedy moje peníze nedojdou státu. Nechci, aby mi nějaký kmotr, zajišťoval převod mých peněz do státní kasy.

Ať si každá společnost, nese daňovou odpovědnost za svou činnost sama, ale ať platí jenom daň z přidané hodnoty s jasnou kontrolou daňovým poradcem.  Mně je  jedno, jestli je zboží s DPH 21%, 15% či v daších vytvářených sazbách. Stejně to vždy platím jen já. A stejně se ode mne vybraný balík peněz rozplyne, než doputuje státu. To to opravdu nikdo nevidí? Nechce vidět?

Už vím, v čem budu podnikat. Založím si vlastní finanční úřad. Přijde vám, že podobná firemní struktura platí nějaké daně?

 

 


 

Miniaplikace

Autor: Věra Filipová | sobota 10.5.2014 21:55 | karma článku: 22,47 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Věra Filipová

Češi zase hrabou hlavu do písku

Průjezd konvoje Nato vyvolal prý jen slabou nevoli, byť mediálně posílenou, ale nakonec se žádná nevole nekonala. Naopak prý tisíce lidí konvoj vítalo, někdo se šel s dětmi podívat na tanky a vojáky. Takový malý výletík, zpestření všedního dne.... idylka.

31.3.2015 v 22:44 | Karma: 34,96 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Proč nedělit poslední ročníky ZŠ na studijní třídy a učňovské třídy???

Nedávno jsem se svým synem v osmé třídě řešila větný rozbor. Nestačila jsem zírat. Příslovečné určení prostředku, míry? Co to je? Větný ekvivalent? Přístavek ve větě? Proboha, co vás to tam v tom českém jazyce učí? To jsme snad brali někdy na gymplu!

28.3.2015 v 13:06 | Karma: 30,15 | Přečteno: 1245x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Jak jsem získávala tituly

Životní osud mě odvál z města. Jít žít na vesnici je šok. Buď si ten styl zamilujete, nebo utečete zpět. Já jsem zůstala, a tak můžu tento příběh vyprávět dál.

4.12.2014 v 1:20 | Karma: 23,08 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Kdo smí v Česku dlužit – tak třeba politické strany

Vážení přátelé, tak máme po volbách, ať již dopadly jakkoli, opět na kampaně padly miliony, další dluhy se navýšily.... tak mne napadá otázka : „Všimli jste si ve volebních programech, jak chtějí a jak budou řešit strany své vlastní dluhy?“ A napadá mne i odpověď : „Před vlastním prahem sice bordel mají, ale jak máme uklízet my, ( neelitní, nepolitičtí občané ) to ví přesně!“

13.10.2014 v 5:47 | Karma: 27,53 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Věra Filipová

Romové zneužívají dávky, jsme opravdu proto naštvaní?

Všimli jste si, jak se v poslední době změnil postoj většinové společnosti k Romům? Kdy naposledy jste slyšeli, že někoho štve, jak jsou hluční, jak neuklízí v okolí svých domů, jak kradou atd.? Českem se v poslední době nese jen jedna stížnost: nemakají a žijí z našich peněz, jen zneužívají dávky.

29.9.2014 v 12:12 | Karma: 31,73 | Přečteno: 2469x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1169x
otevřít oči, koukat, myslet a nenechat si vyplachovat mozek zejména lží politiků, mediální masáží a lidskou tupostí